به گزارش خبرنگار مهر ، محمد حسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنرانی خود در دومین همایش گفتمان ایرانیان خارج از کشور به مسئله هویت میان ایرانیان خارج از کشورپرداخت و گفت : داستان جستجوی هویت تنها به ایرانیان خارج از کشور اختصاص ندارد . پیشتر من با گفتمان بی هویتی میان جوانان ایرانی رو به رو شده ام، اما اکنون این روند تغییر یافته و تفاوت این دو نگاه را طی 2 تا 3 سال حس کردم، نگاه مشترک میان جوانان افتخار به هویت ایرانی است .
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: اگر حکومت ها و دولت ها بخواهند بر اساس منافع ملت کار کنند باید به مردم این جرأت را بدهند که هویت خود را فریاد بزنند . جهانی شدن سرنوشت ما است و گریزی از آن نیست گرچه چگونگی جهانی شدن اهمیت دارد .
وی با اشاره به اعتراض بسیاری از کشورها به تهاجم فرهنگی آمریکا یاد آور شد فرهنگ هر کشور همان طور که هست باید معرفی شود، دغدغه پزشک ایرانی برای شناسایی آسیب ها در کشور خود ستودنی تر است، باید توجه داشت تأکید بر هویت اسلامی ایرانی در سال های اخیر مورد قبول مردم واقع شده است .
وی گفت : امروز ایران در کانون اتفاقات دنیا است و کانون تحولات علمی و تکنولوژیکی است . آنها خواستند ایران را محور شرارت معرفی کنند اما جهان اعلام کرد که این چه کانون شرارتی است که دانش و تکنولوژی از آن ساطع می شود .
نخستین همایش گفتمان ایرانیان مقیم خارج از کشور سال 79 برگزار شد که به بررسی مشکلات و چالشهای ایرانیان پرداخت. دغدغه های ایرانیان مقیم خارج از کشور به ویژه نسل سوم انقلاب در این همایش مطرح و پس از آن مجله هویت منتشر و میان ایرانیان خارج از ایران توزیع شد. عنوان این مجله علاقه شخصیتها، متفکران و نخبگان ایرانی جهان را به خود جذب کرد و پردازش موضوع هویت، به چالش کشیدن و نقد کردن آن مورد توجه قرار گرفت.
این همایش در سه محور برگزار می شود. محور اول بیشتر آسیب شناسی زبان، فرهنگ و دین ایرانیان مقیم خارج از کشور را مد نظر دارد و محور سوم نیز مهمترین بحث همایش انتخاب شده است.
چالشهای فرا روی هویت ایرانیان در خارج از کشور نخستین محور همایش محسوب می شود که در زیر مجموعه آن آسیب شناسی زبان فارسی، تحول پذیری هویت ایرانی در تعامل با فرهنگهای دیگر، گسست فرهنگ و بحران هویت، باورهای و ارزشهای دینی فرهنگی و هویت، خرده فرهنگ مهاجران و هویت ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
جهانی شدن و هویت ملی نزد جامعه ایرانی خارج از کشور دومین محور این همایش است. هویت ملی در فرآیند جهانی شدن(تهدیدها و فرصتها)، نقش دولتها در پاسداری از هویت ملی در چالش با جهانی شدن، مسئولیت و رسالت نخبگان و رهبران فکری جامعه در تبدیل تهدیدها به فرصتها، جایگاه دین در تقویت اقتدار ملی با تکیه بر هویت ملی، نقش آفرینی زبان و ادب فارسی در فرآیند شکل گیری هویت ملی ایرانیان و جهانی شدن فرهنگ موضوعات فرعی است که محور دوم را دربرگرفته است.
راه های تقویت هویت ایرانیان به عنوان سومین و مهمترین محور به بازیابی هویت ملی در پرتو آموزه های دینی، احیای هویت ملی در احیای زبان فارسی، تأثیر آثار ادبی و مواریث فرهنگی در بازشناسی هویت ایرانی، ضرورت تبیین الگوی ایرانی در حوزه تعالیم (نظری) و تربیت(عملی) خواهد پرداخت.
دومین همایش گفتمان ایرانیان از امروز تا 16 آذر برگزار می شود .
نظر شما